Uge 4

Den våde sommer i 2015 betyder desværre, at vores producenter har et væsentligt mindre udbud end normalt. Derfor tilbyder vi i de kommende uger kun halve poser, medmindre vi kan få nok varer til at sammensætte en hel pose. I uge 4 er posen sammensat af grøntsager fra vores leverandører ved Brønderslev, Lille Østergaard og Ulvhøj Økobrug.

1/2 pose indeholder:

  • 1 kg løg (Lille Østergaard)
  • 1 kg gulerødder (Lille Østergaard)
  • 1 kg jordskokker (Ulvhøj)
  • 1 stk hvidkål (Ulvhøj)
  • 2 små porrer (Ulvhøj)

Opskrifter

Lidt, men godt kan man også lave lækker mad af. Heldigvis er der stadig mange løssalgsvarer at supplere med.

En porre-kartoffel æggekage er hurtigt, nemt og nærende, især med en skive godt brød til. Spidskålssalaten kan man så lave til en hvidkålssalat i stedet.

Rå jordskokker er overraskende anderledes end tilberedte, og her er en salat med jordskokker – her skal også lidt freestyling til, men der er meget mad i et hvidkålshoved, så mon ikke det også kan bruges her. Til gengæld ville jeg komme både gulerødder og jordskokker i, ellers bliver det nok lidt blegt at se på.

Hvis nytårsforsætterne allerede er glemt, er her både til salte og søde lækkerier; onion bajhi og sirupskage.

Husk: æg, kartofler, sirup og brød.

 

Uge 3

Ugens pose uge 3

Hel pose indeholder:

  • 1 kg Farvede gulerødder fra Lille Østergård
  • 1 kg Pastinak fra Lille Østergård
  • 1 kg Kartofler fra Lille Østergård
  • 1 kg løg fra Lille Østergård
  • 1 stk. Selleri fra Ulvhøj
  • 1 stk. Rødkål (1,5-2,5 kg) fra Ulvhøj
  • 4 stk. små porrer fra Ulvhøj
  • 1 kg Jordskok fra Ulvhøj

Halv pose indeholder:

  • 1 kg Gulerødder fra Lille Østergård
  • 1 kg Pastinak fra Lille Østergård
  • 1 stk. Selleri fra Ulvhøj
  • 1 stk. Hvidkål (1,2-1,8 kg) fra Ulvhøj
  • 2 stk. små porrer fra Ulvhøj

Uge 2

Så åbner fødevarefællesskabet for en ny sæson og det med et potpourri af skønne vintergrøntsager. Til onsdag d.13. januar kan du bestille følgende:

En hel pose

  • 1/2 kg rosenkål fra Drivhuset
  • 1 stk. savoykål fra Drivhuset
  • 4 porrer fra Ulvhøj
  • 1 kg bolsjerødbeder fra Drivhuset
  • 1 kg hokkaido fra Drivhuset
  • 1 kg pastinak fra Lille Østergaard

En halv pose

  • 1 stk. savoykål fra Drivhuset
  • 4 porrer fra Ulvhøj
  • 1 kg hokkaido fra Drivhuset
  • 1 kg pastinak fra Lille Østergaard

 

Spiser du nok fisk? Det gør vi ikke altid herhjemme. Jeg fandt en opskrift på dampede fiskeboller i savoykål med en æble/rødbedesalat, og grøntsagssovs med løg og gulerødder. Lige sådan noget man trænger til efter al julemaden.

Tips til hokkaidoen; man behøver faktisk ikke at skrælle den, bare vask den godt og skær stilkog sære pletter af. Skrællen mørner også når græskarret bliver tilberedt og er fuldt spiselig. Her er en lun og krydret hokkaido-kartoffelgryde, der ironisk indeholder hvidkål, men jeg gætter på man godt kan freestyle med resten af savoykålen.

Herhjemme bliver der oprør, hvis ikke der kommer kød på bordet af og til, så serverer jeg nok medisterpølse med rodfrugtsmos og syltede gulerødder. Hvis ikke jeg var gift med en kødædende nordjyde, ville jeg nok bare koge nogle fine belugalinser til.

Sidst på ugen samler jeg gerne alle rester i en falsk quiche, og her en opskrift på en helt ægte quiche, men man kan altså sagtens komme fine tern af kogte rodfrugter i og porrer i skiver. Rosenkålen ville jeg til gengæld servere ved siden af, stegt som salat med gremolata.

 

Huskeliste til ekstra ingredienser: godt med løg og gulerødder, medisterpølse.

[gravityform id=”1″ title=”true” field_values=”uge=2″ description=”true”]

 

Uge 51 – sidste udlevering i 2015

Det bliver sidste gang grønt for 2015, og så kommer alle juleopskrifterne. Bemærk at æg kun bliver bestillingsvare, så det er vigtigt at bestille – ingen æg i løssalg. De bliver hentet friske, så de kan holde til hele julen :-)

Vi server i dagens anledning æbleskiver og gløgg, så kig forbi. Tilmeld dig meget gerne her, så vi ved ca. hvor mange, vi bliver.

En hel pose

  • 1 rødkål fra Ulvhøj
  • 600 g grøntkål fra Lille Østergaard
  • 1 kg rødbeder fra Lille Østergaard
  • 500g rødløg fra Drivhuset
  • 500g aspargesbroccoli fra Lille Østergaard,
  • 1 kg gulerødder fra Lille Østergaard
  • 3 porrer fra Ulvhøj

En halv pose

  • 1 rødkål fra Ulvhøj
  • 300 g grøntkål fra Lille Østergaard
  • 1 kg gulerødder fra Lille Østergaard
  • 2 porrer fra Ulvhøj

Opskrifter

Både det vi selv skal spise, og noget man kan give væk.

Grønlangkål med medisterpølse og brune kartofler og den klassiske rødkål til julebordet og fuglen, hvis man har bestilt sådan et kræ. En porrepande med gulerod og kartofler til den juledag, hvor man har fået rigeligt af julemaden. Og hvis man ikke fik spist hele rødkålen, kommer der nogle tips her.

Rødbedechutney med ingefær (eller chili måske?) og syltede rødløg til at komme på pæne glas og give væk eller som lækkert tilbehør.

Huskeliste: medisterpølse, chili, kartofler, ribssaft til rødkålen, løg, og honning, hvis de syltede rødløg skal være ekstra lækre (så skifter man nemlig sukker ud med honning)

 

 

Uge 50

På onsdag er der nye lækre sager i ugens muleposer, som afhentes på den overdækkede terrasse ved Platform 4 (se billede). Her er der læ for vind og vejr, og samtidig har vi et bord inden for døren, hvor der er muligt at sidde.

En hel pose:

  • Jordskokker 1 kg
  • spidskål 1 stk
  • rødløg 1 kg
  • grønkål 300 g
  • porre 1 styk
  • rodpersille 1 kg

En ½ pose:

  • grønkål 300 g
  • farvet gulerødder 1 bundt
  • rødløg ½ kg
  • rødkål 1 stk

Opskrifter

Til den kommende uge har jeg nået at teste et par gode ideer!

Lasagne med porrer og grønkål, for eksempel. Hvis man bruger skivede kartofler i stedet for lasagneplader, får man en slags nordisk moussaka, og så kan glutenallergikere også spise med.

Chili sin carne med pastinakker, løg og porrer (og man kan sikkert godt være lidt kreativ med rodfrugterne) til vegetarerne; herhjemme serveres den i wraps med fintsnittet kål og rødløg og fuldfed creme fraiche.

Her er simpelthen også en salat med både rødkål og spidskål. Der er dog også melon og hindbær i, men de måske kan erstattes med æbler eller pærer og de økoappelsiner, der er begyndt at komme i butikken.

Lidt lækkert skal der også til:

Gulerodskage, der ikke er sådan en kedelig damebladsslankekage.

Hummus med valgfri rodfrugter og rugbrødsstave (eller skrællede rå gulerødder og jordskokker).

Og så skal man huske at bestille honning til julehonningkager, så de kan stå og hygge sig før de skal bages og spise. Det er lige kort nok tid, men jeg havde altså selv glemt det. De smager også godt selvom honning og mel kun har lært hinanden at kende i et par uger.

Huskelisten med ekstra varer er ikke så lang: æg, kartofler, chili, og to bøtter honning.